Elektrische verwarming
Van Jirlumar

Gas wordt steeds minder gebruikt in de wereld en mensen zien dit terug in hun huishoudens. Een strenge winter doorkomen is ook niet weg te denken zonder verwarming. Daarom is er een alternatief voor het verwarmen zonder gebruik van gas namelijk, een elektrische radiator. Via eigen opgewekte energie kan uw woning eenvoudig elektrisch verwarmd worden. Voor iedere ruimte is er een model, de plaatsing is eenvoudig en de elektrische kachel is makkelijk te bedienen. Bovendien kunnen elektrische kachels als hoofdverwarming gebruikt worden. Heel interessant, maar niet zonder de nodige vragen: hoeveel kost zo`n elektrisch kacheltje? Hoe wordt mijn woonkamer verwarmt? Wat is het verschil tussen traditioneel en elektrische kachels? Op deze vragen wordt antwoord gegeven.

Hoe verwarm ik mijn woonkamer elektrisch?

Voor het verwarmen van je woonkamer moet je weten welk type elektrische radiator je nodig hebt. Binnen huis kunnen er verschillende modellen zijn voor elke afdeling. Vaak zit er een ingebouwde thermostaat die op de gewenste temperatuur te bedienen is. Dit kan ook bediend worden via een app op de mobiel. De installatie is vrij simpel; schroeven in de wand en een stekker in het stopcontact. De elektrische verwarming voor de woonkamer is uitgevoerd met een ventilator, waardoor de ruimte sneller verwarmt zal worden. Verwarming via lucht voelt lekkerder aan dan opgewarmde lucht door een traditionele kachel. Als de gewenste temperatuur bereikt is, dan worden de elektrische kacheltjes uitgeschakeld. Via een online app, kan er gezien worden hoeveel energie er verbruikt is.  

Nu is de vraag: welk type kan ik het best gebruiken?

Er wordt aangeraden om via infrarood te verwarmen. Een directe infraroodstraling verzadigd eerst de muren en vloeren met warmte, voordat de rest van de kamer aan de beurt is. Hierdoor is hele gerichte verwarming mogelijk en kan via app de elektrische kachel bediend worden.  Infraroodverwarming kan makkelijk boven het plafond hangen en is ideaal voor in de woonkamer. Andere ruimtes voor deze verwarming in de woonkamer zijn: boven de bank, in de buurt van een tafel of bij uw werkplek. Het vermogen zal afhankelijk zijn van de ruimte, isolatie en gebruik.

Elektrisch verwarmen vs traditioneel verwarmen

De volgende gestelde vraag is wat het verschil is tussen traditioneel verwarmen of elektrisch verwarmen. Hier gaan we op in.

Voor traditioneel verwarmen is er een gasaansluiting nodig, maar dat vervalt bij elektrische aansluitingen. Met een stekker in de stopcontact kom je al ver. Verder kan elektrisch verwarmen verbonden worden met zonnepanelen. Waar een gasaansluiting meestal op 1 plek zit, kunnen elektrische radiatoren op meerdere plekken geïnstalleerd worden. Vergeet niet dat elektrisch sneller werkt dan gas, waardoor de kamers sneller verwarmt zullen zijn. Nu volgen er nog wat voordelen van deze elektrische kacheltjes:

  • Bij elektrisch gebruik is het mogelijk dat de convectorkachel na geschikte temperatuur automatisch uitgeschakeld.
  • Door te kiezen welk deel van het huis wordt verwarmd, kan er een besparing van 20% op de energierekening.
  • Een kachel die elektrisch is heeft een lange levensduur en houdt de warmte lang vast.
  • Mocht de radiator dienen als bijverwarming, dan is er maar half vermogen nodig in tegenstelling tot de hoofdverwarming.

Een zuinige elektrische verwarming kopen

Na de informatie over elektrisch verwarmen in de woonkamer en de verschillen te overwegen is het besluit een aankoop te doen. De elektrische verwarming zal zuiniger zijn dan een verwarming met gas. Er kan wel 800 euro per jaar worden bespaard aan vaste lasten. Niet te vergeten dat het gebruik van zonnepanelen helpt met zuinig elektrisch verwarmen. De elektrische kachels worden gemaakt van staal of aluminium. Maar welke kun je het beste kiezen? Staal wordt het meeste gebruikt voor radiatoren, vanwege de lange levensduur en warmte die lang wordt vastgehouden wat eerder vernoemd werd. Aluminium wordt gebruikt voor een strak en dun design, is lichtgewicht en heeft een goede warmtegeleiding en hoge warmteafgifte. Ook de vorming zal bepalend zijn van de uitstraling van de ruimte; vierkant of rond.  Wel wordt aangeraden het juiste advies te nemen bij aanschaf van de elektrische kachel, anders kan er te veel vermogen worden gebruikt of een verkeerd elektrisch aangesloten kachel. Vraag bij twijfel welke elektrische verwarming nodig is om problemen te vermijden.   

Wij komen graag bij u langs voor nadere toelichting en voor een persoonlijk advies.

Kom in contact