Elektrische radiatoren of warmtepomp als hoofdverwarming?

Elektrisch verwarmen is inmiddels de standaard bij nieuwbouwprojecten. Met de fossiele brandstoffen in de ban is dit namelijk verreweg de efficiëntste en duurzaamste oplossing. Hoewel de warmtepomp inmiddels algemeen geaccepteerd is door het brede publiek als hoofdverwarming, blijven elektrische radiatoren en stralingspanelen nog achter in de toepassing jals hoofdverwarming door de vooroordelen die er aan kleven. Zonde, want veel van deze vooroordelen, zoals de hoge energiekosten, zijn al lang niet meer waar.

Elektrische design radiatoren zijn zeer geschikt als hoofdverwarming van nieuwbouwwoningen. De vooroordelen over het energieverbruik zijn achterhaald en ze hebben vergeleken met de warmtepomp veel voordelen.

Voordelen warmtepomp én elektrische radiatoren

Veel van de voordelen van warmtepompen gelden ook voor elektrische radiatoren en stralingspanelen:
– Geen gaskosten
– Lagere CO2-uitstoot
– Lagere onderhoudskosten
– Verhoogt het zelfverbruik

Extra voordelen elektrische radiatoren

Daarnaast hebben de elektrische radiatoren en stralingspanelen nog veel aanvullende voordelen:
– Ze vergen geen grote investering (zoals bij een warmtepomp wel het geval is)
– Minder ruimteverlies
– Veel snellere opwarming
– Gemakkelijk uit te breiden
– 100% rendement
– Gemakkelijk met een app te programmeren en te bedienen

Vooroordelen elektrische hoofdverwarming

Door de steeds betere isolatiewaarde van nieuwbouwwoningen blijven huizen veel beter op temperatuur. Hierdoor is de koelfunctie die een warmtepomp biedt in sommige gevallen overbodig en is de woning met een relatief laag vermogen te verwarmen. De vooroordelen omtrent het energieverbruik komen dan ook voor een groot deel voort uit slecht geïsoleerde woningen waar elektrisch verwarmd werd. Daarnaast is het verbruik van de elektrische convectorkachels die vaak als bijverwarming ingezet worden in bijvoorbeeld een garage, niet representatief voor het energieverbruik van moderne radiatoren.

Energiezuinige elektrische radiatoren

De elektrische radiatoren die Jirlumar in het assortiment heeft opgenomen zijn energiezuinig. Zo zijn deze radiatoren voorzien van een SmartECO functie. Met de sneltoets verandert het paneel in een slimme verwarming waarin de favoriete instellingen gebruikt worden als basis voor de regeling. Door aanwezigheid/afwezigheidsdetectie kan het paneel automatisch overschakelen naar de ECO stand en bij een open raam schakelt het paneel zichzelf automatisch uit. Zo wordt energie besparen moeiteloos. Uiteraard zijn de panelen volledig te programmeren en bedienen middels een app.

Naast deze SmartECO control is er bij veel van de panelen ook in het ontwerp rekening gehouden met de energiezuinigheid. Zo zijn de design radiatoren samengesteld uit materialen met een hoge accumulatiewaarde zodat energie opgeslagen en vervolgens langzaam vrijgegeven wordt. Daarnaast zijn een aantal radiatoren uitgerust met twee verwarmingselementen. Na een snelle opwarming tot de gewenste temperatuur schakelt het achterste paneel uit en blijft de frontplaat actief zodat het stralingseffect maximaal is.

Vakkundig advies van Jirlumar

Wil je graag meer informatie over elektrische hoofdverwarming, de toepassing van elektrische radiatoren of wil je graag een vrijblijvende offerte voor een project? Onze specialisten staan voor je klaar en denken graag met je mee. Vul ons contactformulier in en één van onze specialisten neemt dan binnen enkele werkdagen contact met je op.

Wij komen graag bij u langs voor nadere toelichting en voor een persoonlijk advies.

Kom in contact